"Сир твердий" - це ще одна ознака економії. Це може бути будь-що. У справжньому песто має бути або Парміджано Реджано, або Пекоріно. Вони дають той самий насичений, трохи солоний смак. А "твердий сир" - це просто для галочки.
Взагалі, є чітка ієрархія, як перевіряти.
Олія. Тільки оливкова (extra virgin). Соняшникова, ріпакова - це одразу ні.
Горіхи. В ідеалі - кедрові (пінії). Кеш'ю - це найчастіший компроміс, який сильно змінює смак.
Сир. Має бути конкретний (Пармезан/Пекоріно), а не просто "сир".
Базилік. Має бути на першому-другому місці в складі, а не після води чи олії.
Ще виробники люблять додавати шпинат чи петрушку, щоб зеленіший колір був, а базиліку покласти менше. Я взагалі останнім часом знаходжу хороший соус песто
https://egastronom.ua/pesto/ тільки в спеціалізованих магазинах, які возять продукти з Італії. Там хоч склад чесний, бо вони для свого ринку роблять. Краще взяти маленьку баночку, де на першому місці базилік і оливкова олія, ніж велику, де 90% - соняшникова олія і кеш'ю.
