Автор Тема: Як відрізнити нормальний соус песто від підробки?  (Прочитано 145 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн laran9

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 1367
  • gazon.ua
    • Просмотр профиля
Купила банку песто, а воно якесь дивне. На смак не базилік, а ніби трава з олією. Колір блідий. І вони всі в магазині однакові на вигляд. Як взагалі відрізнити нормальний соус від цієї підробки? На що дивитися? Чи тільки дорогий брати?
« Последнее редактирование: Октябрь 28, 2025, 01:24:30 pm от laran9 »

Оффлайн Roomka

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 1491
  • gazon.ua
    • Просмотр профиля
Дивись склад. Це найголовніше. Якщо на першому місці стоїть соняшникова олія, а не оливкова - це одразу не песто. Це просто зелена паста. Також глянь на горіхи. У класичному рецепті - кедрові горіхи (пінія). А у дешевих пхають кеш'ю або волоські. Це зовсім інший смак.

Оффлайн laran9

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 1367
  • gazon.ua
    • Просмотр профиля
Перший інгредієнт - "олія соняшникова". Потім вода, потім сироп глюкозний, і аж десь там базилік 20%. І так, горіхи - кеш'ю. Тобто це все маркетинг? А сир? Має бути саме пармезан, чи "твердий сир" це нормально? Бо тут так і написано "сир твердий". Мені здається, він теж смак псує.

Оффлайн Roomka

  • Hero Member
  • *****
  • Сообщений: 1491
  • gazon.ua
    • Просмотр профиля
"Сир твердий" - це ще одна ознака економії. Це може бути будь-що. У справжньому песто має бути або Парміджано Реджано, або Пекоріно. Вони дають той самий насичений, трохи солоний смак. А "твердий сир" - це просто для галочки.
Взагалі, є чітка ієрархія, як перевіряти.
Олія. Тільки оливкова (extra virgin). Соняшникова, ріпакова - це одразу ні.
Горіхи. В ідеалі - кедрові (пінії). Кеш'ю - це найчастіший компроміс, який сильно змінює смак.
Сир. Має бути конкретний (Пармезан/Пекоріно), а не просто "сир".
Базилік. Має бути на першому-другому місці в складі, а не після води чи олії.
Ще виробники люблять додавати шпинат чи петрушку, щоб зеленіший колір був, а базиліку покласти менше. Я взагалі останнім часом знаходжу хороший соус песто https://egastronom.ua/pesto/ тільки в спеціалізованих магазинах, які возять продукти з Італії. Там хоч склад чесний, бо вони для свого ринку роблять. Краще взяти маленьку баночку, де на першому місці базилік і оливкова олія, ніж велику, де 90% - соняшникова олія і кеш'ю.